2014-02-19 19:08:44• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megye nagy része nemzetbiztonsági béklyó alatt

Nem mindennapi teljesítményt vitt véghez az elmúlt két hónapban a román kormány: egy rossz törvényt sikerült még jobban elrontania. Ennek következtében Szatmár megye területének túlnyomó többségén csak a nemzetbiztonsági szervek jóváhagyásával lehet majd földet eladni illetve venni.

Kereskényi Gábor, Erdei D. István és Pataki Csaba december 19-én megtartott sajtótájékoztatóján mutatta be azt a törvénytervezetet, amely kimondja: az országhatár 20 kilométeres körzetében csak úgy lehet külterületnek számító mezőgazdasági területet vásárolni, illetve eladni, amennyiben ezt a nemzetbiztonsági szakszolgálatok jóvá hagyják. Ezt az aberrációt az RMDSZ nem fogadta el, az ő szavazataik azonban kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy a képviselőház elutasítsa a tervezetet.

Nem fogadta viszont el Traian Basescu köztársasági elnök, aki a tervezetet visszaküldte a parlament elé. A kormány pedig elkövette azt a bravúrt, hogy az amúgy is rossz törvényt még jobban elrontotta! Ráadásul procedurálisan is tévesen járt el, hisz amíg Basescu csak néhány pontot kifogásolt, addig a kormány gyakorlatilag egy teljesen új törvényt dolgozott ki.

A legfőbb különbség a két verzió között, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatok jóváhagyására nem az országhatár 20, hanem 30 kilométeres körzetében lesz szükség. Ráadásul az új verzióban már a Fekete-tenger is feltűnik, mint országhatár. Ennek következtében a tervezet immár 19 megyét érint. Az egyik legjobban sújtott megye azonban Szatmár megye: amennyiben az első verzió a Szatmár 2/3-át érintette volna, a második verzió szinte az egészét sújtja.

Annyit azonban sikerült elérnie az RMDSZ-nek, hogy legalább az elővásárlási joggal rendelkezők esetében ne kelljen jóváhagyást kérni. Ez azt jelenti, hogy ha nem a társtulajdonos, a bérlő, a telekszomszéd vagy a román állam akarja megvásárolni a területet szükség van az engedélyre. Ebben az esetben a tulajdonosnak kell felkeresni a nemzetbiztonsági szolgálatokat, ott megadja a potenciális vásárló adatait, majd vár a jóváhagyásra.

„Mindamellett, hogy ez a törvény nyilvánvalóan sérti a tulajdonhoz való jogot, ráadásul tovább növeli a bürokráciát", érvelt Kereskényi Gábor képviselő. „Arról nem is beszélve, hogy a pontos metodológia kidolgozását a következő hónapokra ígérik", tette hozzá. „Láttam én már olyat, hogy a metodológia két évvel a törvény életbe lépését követően sem volt kidolgozva", jegyezte meg a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Pataki Csaba szenátor.

A tervezetet az ellenzéki PDL is megszavazta, így ismét Basescu elé kerülhet. Ő pedig eldöntheti, hogy aláírja-e vagy ismét visszadobja. Minden esetre Pataki egy másik érdekes szemszögből is megkérdőjelezte a tervezet ésszerűségét. A kormány ugyanis 2014 októberéig halasztotta a visszaigényelt földterületek leltárának lezárását. Nem arra törekszik tehát a kabinet, hogy tisztázza végre a területek jogi helyzetét, hanem hogy megbénítsa az ingatlanpiacot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: